HansenHundJakt

160105 - 160110 Rådjursjakt på Orust
Hej alla glada
Nu är vi åter från sydliga trakter, blev nedbjudna på lite rådjursjakt så här i januari när jakttid på rå är över här hemma, och älgjakten avslutad.
 
 
Men jag börjar väl från början
Inpackning i bilen på tisdag, bössor, kläder hundar och vi själva.
Drog ner till Gävle där det blev övernattning på Scandic, hundarna skötte sig fint, Teja hade upp lite skällning då hon hörde några barn som sprang omkring i korridorerna.
 
 
 
 
Sen iväg mot Orust, det blev ett litet stopp på vägen ner hos Kent och Britt som har en hane som heter Bozz, en hane som vi har tänkt para Teja med, fin kille, han har en kull sedan tidigare som går riktigt bra i jakten.
 
 
 
 
Orust nästa, här fick vi bo hos Jonas och hans familj, fick låna dottern Amandas rum, det var helt perfekt, fick god mat och blev ompysslade, lyxigt. Träffade Trixa som är Tejas syster, hon var det full fart på, gick bra jaktmässigt.
 
 
 
Torsdag morgon, samling vid halv nio, fick träffa nya jägare, mysiga/roliga :) trevligt att göra nya bekantskaper. 2st rådjur såg vi när vi parkerade bilarna, nu skulle här jagas......
 
 
 
 
 
 
Blev själv utplacerad på pass fick se ett rå som smög förbi i skogen, hörde några älgar braka iväg, Inka fick gå med en hundförare som kunde marken, små kullar som kunde rymma mellan 2-5 rådjur och kanske någon älg. Inka drev på fint och kom med det rådjur som passerade inne i skogen. Avslutade denna såt efter en och en halv timme. Ny såt så vart det Tejas tur, hon drog iväg med nåt djur ur såten, ingen fick se vad hon for med, sen när jag gick tillbaka till bilen fick jag se 2st rumpor på rå.
 
 
 
Nytt område, Peter fick ett pass där han såg 2st rå, men dom gick alldeles brevid varandra för att ett skott skulle kunna avlossas. Jag blev placerad på ett pass, stod bakom en enbuske, en stor råget kom in på 3m men vände tvärt bakom busken, och skuttade ut ur området, kanske man inte var tillräckligt snabb med hagelsprutan heller, är ju inte van vid denna typ av jakt, men trevligt att få se dom på så nära håll. Sen ytterligare ett pass, där jag stod tänkte jag att här kan det väl aldrig komma ett rå i pass??? Men det skulle jag inte ha tänkt, ett rå kom i 120knyck, lite för risigt/snabbt för ett dödande skott, så jag avstod igen.........
 
 
Trixa fick vi sedan se jobba, hon drog iväg med rådjur tillbaka till husse och upptag kort därpå igen.
Fredag morgon, samling halv nio på Jonas gård, Teja fick följa med Jonas ut. Själv fick jag ett pass i en slänt, fint pass där det är skjutet mycket rå. Teja drog iväg med ett rå som Jonas fick se, tyvärr utom skotthåll, detta rå höll hon i lite längre, sen inget mera upptag. Inka och jag gick en annan såt(bergsknabb) här såg Peter 3st rå på långt avstånd, Inka skallade först på lite gamla harlöpor, sen blev det rådjur som snurrade runt runt, hon kunde inte riktigt lösa vilket håll dom stuckit. Sen blev det ett nytt pass uppe på ett berg, fick se öronen på ett rå som gick ur såten. Jag hade med mig en liten jägare Alva som ville sitta på pass med mig, mysig tjej, blir nog en fin jägare så småningom. På kvällen åkte vi och såg på lite ishockey, där Jonas son Filip spelade, han skötte sig snyggt, kommer nog att bli riktigt duktig om han fortsätter i samma stil.
 
 
 
Lördag morgon, samling halv nio, nytt jaktområde, här var vi lite fler jägare ute, Inka fick gå med Kennet och Teja fick gå med Jonas, för Teja sköts ett rådjur, men hon drev tyvärr inte ända fram, det blev skadat och Teja och Jonas gjorde eftersök, Rådjuret gick upp och Jonas avslutade, släppte sedan Teja på rådjuret, bra avslut för henne. Teja fick även upp en älgko och kalv som gick på en ås alldeles nära mig, men då jag jagade med hagel så kunde jag inte skjuta. Dom kom nära Peter i pass och han hade dom på 130m, men dom vände tvärt ut från området. Här såg jag flera rå, bla 5st som skuttade iväg när vi skulle gå till passet, Teja hade nu fina sökvändor på 100-300m, jag kunde väl önska att hon skulle haft lite längre drevtider när vi nu var här nere.
 
Inka skötte sig bra, hade stora sök och längre drevtider, hon drog iväg 1,5km ibland från hundföraren. Till slut gick ett rådjur i pass för henne, så även hon fick avsluta bra. När vi hade åkt därifrån sköts 4st rådjur i nästa såt, för Trixa. kul!
 
 
 
Lördag em så var det dags att ta farväl och åka hemöver, vi fick erbjudande om att övernatta hos Anki och Leif i Nykvarn, så vi åkte dit och fick middag och övernattning där, fick träffa Tore en ung wachtelhane som är hur fin som helst.
 
Söndag morgon så packade vi in oss i bilen efter en god frukost hos Anki och Leif. Snö och snörök på vägen mellan Stockholm och Sundsvall, sen avtog det och blev klart och kallare ju längre norrut vi kom, lunch/middagsstopp på Ikea i sundsvall, sen raka spåret hem, hundarna skötte sig snyggt, har sovit i bilen hela vägen, blev några pinkpauser på väg hem bara.
 
 
 
Tjohoo va kul att se hundarna få jobba när det finns mera vilt än dom är vana vid.
Detta kommer vi nog att göra om :)
 
Summasumarum så är vi väldigt nöjda med hundarna och det har varit grymt kul och trevligt att vi fått lära känna så många trevliga människor.
 
Ha de gött